Klas 2 Talent Special Arts & Culture

De leerlingen TS Arts & Culture uit klas 2 hebben zich tijdens periode 1 van het schooljaar verdiept in Middelburg ten tijde van de 17de eeuw, ook wel Gouden Eeuw genoemd. De TS heeft de politiek correcte titel “Back to the 17s”.

De start van de TS bestond uit het een bezoek aan het Zeeuws Archief. De leerlingen kregen een kort college over Cornelis Goliath door stadsarchivaris en oud-leerling van CSW Ilja Mostert en bezochten de tentoonstelling. Cornelis Goliath heeft een zeer gedetailleerde kaart van Middelburg gemaakt in 1657. Een afdruk van deze kaart hangt in de gang van de administratie op Van de Perre en is zo gedetailleerd dat makelaars de kaart nog steeds gebruiken bij de verkoop van historische panden in de binnenstad. 

Een tweede morgen hebben we gevuld met een wandeling door het centrum van Middelburg op zoek naar sporen uit de Gouden Eeuw: de bonte verzameling huisnamen die Middelburg rijk is. We wierpen een blik van boven na de beklimming van de Lange Jan, zoals ook Goliath gedaan moet hebben om zijn kaart te maken. 

In de tussentijd hadden de leerlingen een manuscript van Rieks Veenker, oud-docent van CSW, ontvangen. Het manuscript, met de titel ‘B’richt uit M’burg’, speelt zich af in Middelburg in de 17de eeuw en vertelt het verhaal van weeskinderen en de uitvinding van de verrekijker door Hans Lipperhey. Rieks heeft in zijn voorbereiding gebruik gemaakt van de kaart van Goliath en zo vielen voor ons alle puzzelstukjes op hun plaats. 

De leerlingen hebben als eindopdracht een kijkdoos gemaakt waarin zij een scène uit ‘B’richt uit M’burg’ moesten uitbeelden en waarbij zij Middelburg herkenbaar in beeld hebben gebracht. 

Bekijk hier wat foto's en een video