Literaire Tocht op 8 juni 2018

 

De Literaire Tocht is onderdeel van Four Freedoms door het jaar heen. Dit jaar staat de afschaffing van de slavernij centraal, nu 155 jaar geleden. Op 8 juni gaf Anousha Nzume, auteur en publicist, een gastles voor V4. 

Zij droeg een fragment voor uit haar novelle M&A4FR over de vriendschap die ze als puber sloot met Marleen uit Oud-Vossemeer. Twee meiden, verschillend qua uiterlijk en achtergrond, maar met gedeelde dromen, problemen, de liefde voor Prince en een aangeboren rechtvaardigheidsgevoel.

Hierna ging Anousha met leerlingen in gesprek over vooroordelen, racisme en discriminatie. Zij gaf als voorbeeld een onderzoek dat zij verricht en waarover binnenkort een boek uitkomt. Hierbij gaat het over kansenongelijkheid in het onderwijs en de  oorzaken hiervan. Hoe komt het dat de leerkracht in groep 8 een lager advies geeft dan op grond van prestaties en CITO-test verwacht mag worden? Kleur en klasse zijn van invloed, ook op andere terreinen van het maatschappelijk leven. De leerlingen waren geïnteresseerd en stelden kritische vragen waar Anousha enthousiast en met kennis van zaken op inging. Het onderwerp leeft, de leerlingen denken hier verschillend over en dat mag ook. Belangrijk is stil te staan bij je eigen vooroordelen, er kritische vragen bij te stellen en na te denken. Zo ontstaat bewustwording. Als je dat doet, is het doel van deze bijeenkomst bereikt volgens Anousha. Tot slot van deze geslaagde gastles kregen alle leerlingen een exemplaar van de novelle uitgereikt.