Max Havelaar toesprakentoernooi

Vier leerlingen van de debatclub en twee docenten zijn op zaterdag 6 november afgereisd naar de universiteit van Leiden om deel te nemen aan het Max Havelaar Toesprakentoernooi

In de ochtend volgden zowel de leerlingen als de docenten verschillende workshops en ’s middags schreven de leerlingen in anderhalf uur een speech.

De opdracht ging dit jaar over het klimaat. Stel je voor: het is de dag van het klimaat bij jou op school en jij gaat een maatregel presenteren die moet bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Deze speech geef je niet alleen voor je docenten en medeleerlingen; de burgemeester en wethouders op het gebied van onderwijs en klimaat zijn ook aanwezig.

In duo’s gingen de leerlingen uiteen om binnen anderhalf uur tot een prijswinnende speech te komen. Van zonnepanelen op het dak van de school tot een vleesvrije kantine, en van de verwarming op maximaal 19 graden Celsius tot aan een verbod op scooters. De ideeën waren eindeloos en werden allemaal met evenveel passie gepresenteerd aan de jury bestaande uit prof.dr. Olga van Marion (Universiteit Leiden), drs. Pauline Post (TU Delft) en Multatuliaan Chris van de Ven (HOPE XXL).

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat Sophie Strating (v4) en Emma Renkema (v6) de publieksprijs hebben gewonnen.