MEP

Van 25 tot en met 29 september werd de nationale MEP-conferentie gehouden.

Tycho Jongens van CSW (Vwo 5) is op de provinciale conferentie samen met zeven andere leerlingen gekozen om Zeeland te vertegenwoordigen tijdens deze nationale ronde. Tycho zat in de commissie Buitenlandse zaken en hield zich voornamelijk bezig met Veiligheid en Defensie.

Op 25 en 26 september vergaderden verschillende commissie op vijf plaatsen in het land over verschillende onderwerpen. Iedere commissie stelt een resolutie op.

Tijdens de plenaire vergadering op 28 en 29 september werden de opgestelde resoluties besproken en debatteerden 150 leerlingen in de Tweede Kamer op hoog niveau over de vraagstukken.

Vraagstuk Buitenlandse Zaken:

Het vraagstuk van de Europese militaire veiligheidsstrategie. Na de val van de muur en de oorlogen tegen terrorisme in het Midden-Oosten is de toekomst in militair opzicht buitengewoon onzeker. Wat zou het volgende gewapende conflict voor de Europese Unie kunnen worden en hoe moet de EU zich daarop voorbereiden? Moet de focus liggen bij antiterrorisme? Is de volgende oorlog er een tegen andere staten? En hoe zit het met cyber warfare en hybride oorlogsvoering? Zullen de EU-lidstaten zich individueel moeten voorbereiden of kunnen afzonderlijke landen zich wellicht gaan specialiseren met een gezamenlijk defensiebeleid vanuit de EU? Wat zeker is, is dat men niet kan voorspellen hoe het volgende militaire conflict eruit gaat zien. Toch zal men daar een visie over moeten opstellen; niets doen is immers geen optie.