Tto 2 naar Keulen

Op vrijdag 30 november vertrokken de Tto2 leerlingen naar Keulen. Bij aankomst werden de CSW-leerlingen door de leerlingen van het Friedrich Wilhelm Gymnasium welkom geheten. Ze hadden hiervoor zelfs een Nederlands liedje ingestudeerd. De school had voor een uitgebreid lunch-buffet gezorgd. Vervolgens lieten de Keulse leerlingen onze leerlingen de school zien en was er tijd voor een re-match van de Nations League ;)

De rest van de middag bleven we in de sportwereld met een bezoek aan het Deutsches Sport & Olympia Museum aan de Rijn. Hier kregen de leerlingen een Engelstalige rondleiding die begon bij de herkomst van de Olympische spelen.  Daarna konden de leerlingen zich verbazen over wereldrecords in de atletiek om vervolgens zelf een poging te doen deze te verbreken. Ook kregen de leerlingen uitgelegd wat normale snelheden zijn in de Tour de France en konden ze een wielrenfiets zien, die gesaboteerd was. Na deze interactieve rondleiding van een uur, mochten de leerlingen verschillende sporten uitproberen zoals boksen, atletiek, gewichtheffen en voetbal op het dak van het gebouw met een uitzicht op de Rijn en De Dom.

Na afloop wandelden de leerlingen met hun buddies richting het stadscentrum om De Dom te bezoeken en over de kerstmarkt te struinen. Deze sfeervol verlichte verzamelplaats had genoeg vertier en lekkers voor iedereen te bieden. Aan het einde van de dag zijn alle buddy-paren naar de gastgezinnen vertrokken. De docenten van het FWG hadden de docenten van  CSW uitgenodigd voor een diner, waarbij we de mogelijkheden voor het uitbreiden van het uitwisselingsproject konden bespreken, onder andere met het oog op duurzaamheid. Beide scholen zijn enthousiast om deze uitwisseling in de toekomst tot een nog uitgebreidere, leerzame en innovatieve ervaring voor de leerlingen van beide scholen te maken.

Vrijwel alle leerlingen kwamen met leuke verhalen uit hun gastgezinnen de volgende dag terug op school. Sommigen hadden gezellig film gekeken en waren met stevige lunchpakketten van huis gegaan. 

Deze dag was het open dag op het FWG. Op deze dag deden de leerlingen een speurtocht door de school. De docenten van CSW en het FWG hebben de internationaliseringsstand bemand, waar de ouders van de 5e klas (bij ons groep 7) een beeld konden krijgen van deze uitwisseling. Ook waren er Zeeuwse babbelaars te verkrijgen!

Na de open dag hadden de leerlingen nog tijd voor een laatste ronde door de stad. Bijna alle leerlingen waren netjes op tijd bij de bus. Met ietwat vertraging hebben wij de stad rond half 3 verlaten. Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik terugkijk op een zeer geslaagde uitwisseling waarbij de kinderen zich prima gedragen hebben, goed naar elkaar omkeken en het beste uit deze uitwisseling gehaald hebben.

 

Je kunt hier een aantal foto's bekijken!