CSW Sports & Health

 

Talent Special Sports & Health en Sportklas

 

 

 

 

 

Bij de Talent Special Sports & Health of de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten.  

In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt.

Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar.

Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen.

Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. 

 

Bij deze Special gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

 

De Talent Special Sports & Health en de Sportklas richt zich vooral op:

  • eigen vaardigheid, veel zelf bewegen
  • organiseren van sportieve activiteiten
  • lesgeven/presenteren/scheidsen/coachen
  • stukjes theorie die we behandelen in de praktijk (voeding, anatomie, fysiologie)

Extra Kosten Sportklas

Als je de keuze hebt gemaakt voor de sportklas dan zijn hier extra kosten aan verbonden. Je gaat namelijk niet alleen de activiteiten doen die ze bij de Talent Special Sports & Health doen, maar je krijgt een sportklas t-shirt, gaat een dagje skiën/snowboarden in Terneuzen, krijgt les in CrossFit, bezoekt een crossfitbox en in Vlissingen ga je meedoen aan de Beachclassics. De kosten voor deze extra activiteiten zijn ongeveer 75 euro.

 

 

Flag Football

Talent Special en Sportklas

Flag Football is een vorm van American Football die is ontwikkeld om op een laagdrempelige en veilige manier kennis te maken met deze sport. De spelregels komen overeen met de regels van het American Football, met het grote verschil dat er bij Flag Football niet getackeld of geblokt mag worden. In plaats daarvan draagt iedere speler een riem met twee vlaggetjes of lintjes, die (veelal) met klittenband bevestigd zijn aan de riem. Spelers kunnen de baldrager stoppen door een van de vlaggetjes van de speler af te pakken en simuleert hiermee de tackle. Hierdoor heeft Flag Football minimaal fysiek contact en is het uitermate geschikt voor kinderen van alle leeftijden en motorische niveaus. Wat zou het toch leuk zijn als er een sport was waarbij iedereen, ongeacht fysiek/atletisch vermogen of sekse, samen kan spelen.

Spelontwerp

Talent Special en Sportklas

Het tweede blok gaan we aan de slag met spelontwerp. Kies je leukste spel (van de basisschool) en geef dit spel met een aantal medeleerlingen aan je klasgenoten. Je leert een eenvoudige lesvoorbereiding te maken en je ervaart wat het is om voor een groep te staan. Je begint met een eenvoudig spel en door middel van het toevoegen van materialen en nieuwe regels ervaar je hoe het is om een nieuw spel te ontwikkelen en te maken. Natuurlijk ga je dit spel ook spelen met de klas en kan het wellicht uitgroeien tot een nieuw spel dat straks over de hele wereld gespeeld gaat worden.

Freerunning

Talent Special en Sportklas

Je gaat aan de slag met allerlei sprongen op (grote) trampolines, tumblingbanen, muren, kasten en zelfs een keer in de binnenstad van Middelburg. Je maakt een filmpje van je eigen verrichtingen of het product van de klas.  

Hoe zo Fit

Talent Special en Sportklas

Je gaat aan de slag met kracht, snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. De grondvormen van bewegen, Je kunt denken aan shuttle run, fitnesscircuits en de eurofittest. Ook een stukje gezonde leefstijl en sportvoeding komt langs in dit blok. Product is een overzicht van je eigen fitheid ten opzichte van andere leeftijdsgenoten in Europa.   

Streetball

Sportklas

Streetball is wereldwijd een veel beoefende variant van basketball, waarbij de spelers voornamelijk 3-on-3 op één basket basketballen. Doordat het spel dynamisch en laagdrempelig is en daarbij over een stoer imago beschikt, past het perfect bij de sportieve wensen van hedendaagse jongeren. Sinds 2011 is 3x3 basketball door de FIBA (wereldbond basketball) uitgeroepen tot een officiële discipline binnen de basketballsport. Dit betekent dat er nu ook officiële spelregels zijn en er nationale en internationale kampioenschappen worden georganiseerd. De ambitie is om het zelfs een Olympische sport te laten worden.

Beachclassics

Sportklas

200 (inter)nationale topsporters, 450 breedtesporters, Olympiërs en wereldkampioenen in actie op het Badstrand in Vlissingen! Beachvolleybal (Eredivisie en Summertour), Beachtennis, Beachsoccer, Bossaball. Dit is een jaarlijks terugkomend evenement en staat te gebeuren in de laatste periode van het schooljaar. We gaan met de sportklasleerlingen daar een aantal clinics volgen en zelf met deze sporten aan de slag.

 

Crossfit

Sportklas

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Je gaat met deze populaire sport aan de slag op locatie de Sprong maar gaat ook een keer een CrossFitbox bezoeken

Skiën of snowboarden

Sportklas

Het échte wintersportgevoel ervaar je bij SnowWorld Terneuzen. Voor skiën of snowboarden hoef je namelijk niet meer af te reizen naar het buitenland, maar gewoon lekker dicht bij huis! We gaan met de sportklasleerlingen een dagje skiën of snowboarden in Terneuzen, je krijgt dan 2 uur les op jouw niveau en kunt daarna nog 2 uur vrij skiën of snowboarden. Deze activiteit wordt gedaan laat in het schooljaar en dat betekent dat wij vaak de enige groep zijn in de hal en dus alle ruimte hebben om te leren! Deze dag is een hoogtepunt voor de sportklasleerlingen.