CSW ICT & Media

Talent Special ICT & Media leerjaar 2 en 3

 

 

 

 

 

 

In de leerjaren 2 en 3 kan je kiezen uit onderstaande onderwerpen.
De opbouw is als volgt:
Elk onderwerp bevat een basisonderdeel. Dat moet iedereen doen. Daarna mag je zelf -in overleg met de docent- kiezen in welke onderwerpen jij jezelf verder wilt ontwikkelen of bij welke onderwerpen jouw talenten het beste naar voren komen.

Naast deze onderwerpen besteden we elke week aandacht aan de actualiteit en bespreken we de onderwerpen die jullie online hebben meegemaakt en/of zijn opgevallen.

Fotobewerking

 

In dit onderdeel ga je creatief aan de slag met het bewerken van foto's.

Je maakt hierbij gebruik van diverse apps /software en leert hoe je met de juiste techniek de meest fantastische afbeeldingen kunt maken.

Ook de green screen ruimte kun je hiervoor inzetten.

 

En natuurlijk plaats je jouw creaties in je portfolio website.

Videobewerking

 

Ga aan de slag met het maken van een eigen film. Maak gebruik van diverse technische hulpmiddelen en software om tot een mooi eindproduct te komen!

Ook hier kan je gebruik maken van de green screen ruimte.

 

Het eindresultaat ga je uploaden naar jouw YouTube kanaal en het linkje plaats je op je portfolio website.

360o camera

 

Je leert omgaan met een 360o camera en je gebruikt de foto’s en/of video’s daarvan om mooie 360o filmpjes en afbeeldingen te maken.
Je kan deze afbeeldingen gebruiken in combinatie met andere apps, die je de wereld in een heel ander perspectief laten zien, of ze gebruiken om een virtuele rondleiding te geven in bijvoorbeeld ons schoolgebouw of een andere accommodatie.

 

De resultaten show je ook in je portfolio website.

Programmeren

 

Vrijwel alles dat we doen op een dag wordt mogelijk gemaakt door code. Stel je eens voor hoe de wereld zou zijn zonder de programmeertalen. Dat is bijna niet voor te stellen, toch? Daarom is het belangrijk dat jongeren al van jongs af aan in aanraking komen met het programmeren.

In dit onderdeel ga je aan de slag met verschillende programma’s zoals Minecraft for Education, Scratch en Swift Playgrounds en je leert hoe je robots kunt besturen en hoe je apps kunt programmeren.

 

Jouw vorderingen, behaalde levels en eventueel geprogrammeerde games en/of apps plaats je in je portfolio website.

3D printen

 

De 3D printer kent vele mogelijkheden. Ga aan de slag met een programma zoals Tinkercad of SketchUp en ontdek of jij jouw digitale tekening kan omzetten in een tastbaar 3D object.

 

Het .stl bestand en een foto van het object zien we terug in jouw portfolio website.

Technisch tekenen

 

Schuilt er een architect in jou of wil je een idee met behulp van een 3D tekening tot leven brengen? Dan kun je aan de slag met programma’s zoals SketchUp en Homestyler.

Met 3D tekenen of beter gezegd 3 dimensionaal tekenen, kunnen we de reële wereld gaan nabootsen en de indruk wekken dat deze echt is. Een 3D tekening op een computer heeft het voordeel dat deze vanuit alle standpunten bekeken kan worden. Je moet dus niet voor elk standpunt opnieuw gaan tekenen.

 

Jouw resultaten plaats je op je portfolio website.

Ethisch hacken & privacy awareness

 

In dit onderdeel word je je nog meer bewust dat online privacy echt wel een ding is.
Zo ga je zelf ontdekken of jouw inloggegevens voor bepaalde websites misschien wel gehackt zijn en online te vinden zijn. Of je kruipt in de huid van een hacker om zelf inloggegevens te achterhalen.

Ook besteden we aandacht aan “internet of things” en ga je onderzoeken of de apparatuur die we gebruiken en bedienen via internet wel zo veilig is. Zo ga je op zoek naar onbeveiligde webcams die gebruik maken van standaard wachtwoorden.

En natuurlijk ben je een “ethical hacker” dus je meldt het en maakt er geen misbruik van!

Fake News

 

Fake news oftewel nep nieuws, het is aan de orde van de dag!
Herken jij fake news? Hoe kom je erachter of iets waar is of niet?
Is een nep nieuws item als grap bedacht of zit er meer achter?
In dit onderdeel leer je hoe factcheckers, nieuwsmedia en scholen het opnemen tegen trollen, clickbaitfabrieken en vloggende fakers. 

Je kruipt ook zelf in de huid van nep nieuws makers en ervaart hoe het werkt om nep nieuws te maken.

Website maken

 

Dit onderdeel heeft een dubbele functie, want je moet een website maken waarin je jouw resultaten van alle onderdelen van deze Talent Special moet opnemen.

Dit wordt dus de portfolio site van jou. Maak er wat moois van!

 

De gevorderden onder jullie kunnen kiezen om zelf een website te programmeren.

Kwetsbaar online?

 

Jullie zijn toch dé ervaringsdeskundigen op het gebied van Social Media en games?

Organiseer een instructie voor docenten, ouders of medeleerlingen of doe mee als panellid van onze workshop voor Kwetsbaar online, zodat anderen op de hoogte zijn van jullie ervaringen in de dagelijkse online wereld.