CSW Sportklas leerjaar 2

Talent Special Sportklas

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten.  

In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt.

Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar.

Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen.

Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. 

Hier gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

De talentspecial Sport en Sportklas richt zich vooral op:

  • eigen vaardigheid, veel zelf bewegen
  • organiseren van sportieve activiteiten
  • lesgeven/presenteren/scheidsen/coachen
  • stukjes theorie die we behandelen in de praktijk (voeding, anatomie, fysiologie)

Extra Kosten Sportklas

Als je de keuze hebt gemaakt voor de sportklas dan zijn hier extra kosten aan verbonden. We gaan namelijk activiteiten doen waarbij we allerlei mensen inhuren of naar speciale locaties toe gaan. Een aantal weken judo krijgen we van een echte judodocent, we volgen clinics in flagfootball en doen ee aan Olympic moves, aan het einde van dit jaar hebben we een excursie naar Haamstede en gaan daar mtb’en/steppen en klimmen. De kosten bedragen voor dit jaar ongeveer 30 euro.

Flag Football part 2

Flag football is een spel, afgeleid van het meer bekende American football. 

Afgelopen jaar hebben jullie wellicht al kennis gemaakt met dit spel. In leerjaar twee gaan we verder met de specifieke taken van de aanvallers (offense), verdedigers (defense) en de tactische kant van het spel. Kunnen we beter een running play spelen? Of is een passing play beter op dit moment? 

Dit zijn vragen waar je als team een antwoord op dient te vinden.

Netspelen

In deze module ga je tennissen, badmintonnen en tafeltennissen.

Je krijgt de verschillende netspelen aangeboden en gaat tevens iets leren over hoe deze sporten in toernooivorm gespeeld worden.

Termen als Move up-Move down, laddercompetitie, piramidetoernooi, afvalschema en dergelijke zullen tijdens deze lessen duidelijk vorm krijgen.

Natuurlijk ga je gewoon ook veel tennissen/badmintonnen en tafeltennissen en zul je een stukje techniek leren om deze sporten goed uit te voeren.

Hockey

In dit project ga je aan de slag met hockey. Je leert verschillende technieken van de sport hockey maar gaat ook stukje van training zelf voorbereiden en vervolgens geven aan je klasgenoten. Deze module wordt afgesloten in een toernooivorm passend bij hockey. Poule schema, halve en hele competitie zijn termen die je begrijpt na het volgen van deze lessen.

Klimmen

In deze module gaan we wandklimmen en leer je veilig met drietallen op onze klimwand voort te bewegen. Je leert om met het vijf stappen zekeren in drietallen de gri-gri te bedienen. Aan het einde van deze cursus gaan we nog een mooie tokkel uitvoeren die een spectaculaire afsluiting van deze module is.

Judo

In dit project ga je aan de slag met Judo. Je leert hoe je moet vallen en je val kunt breken. Je gaat veel stoeien met elkaar aan de hand van heel veel leuke spelvormen. Wij hebben een echte judomat en judopakken voor iedereen dus het gaat er precies zo aan toe als bij de judovereniging.

Als deze module wordt afgesloten hopen wij natuurlijk dat je weet wat je moet doen als je in het dagelijkse leven valt en hier met zo weinig mogelijk kleerscheuren vanaf wilt komen.

Groene Spelen

Groene spelen zijn spelen waarbij winnen of verliezen niet voorkomt. Het gaat om samenwerken om zo een bepaald doel te behalen.

Kenmerken:

Samenwerking, coöperatieve spelen.

Het samen leuk hebben, plezier in het uitvoeren van de opdracht.

Het bereiken van een gezamenlijk doel, je hebt elkaar nodig om iets te bereiken.

Iedereen doet mee (en kan meedoen).

Eurofittest

In deze module ga je testen hoe fit jij bent. Je kunt na deze test misschien bijvoorbeeld de volgende uitspraken doen:

Mijn algemeen uithoudingsvermogen is goed, ik heb trap 13 gehaald bij de shuttlerun. Mijn sprongkracht is bovengemiddeld, ik had een hoge score, namelijk twee meter en 15 centimeter. Mijn krachtuithoudingsvermogen, dat ik getest heb door aan de rekstok te hangen, bedroeg 58 seconden en dat was een hele hoge score. Dit is hetzelfde gebleven omdat ik vorig jaar bijna ook 50 seconden heb gehaald. Op het gebied snelheid bedroeg mijn score 15.1 seconden, wat een hoge score betekent. Bij lenigheid scoorde ik 28, wat een boven gemiddelde score is. Sneltikken met de hand ging bij mij redelijk goed, ik had 9.63 seconden en dat betekent dat ik hier ook een hoge score heb. Ik had 30 sit-ups, en dat is een gemiddelde score. Mijn knijpkracht was net zoals vorig jaar onder het gemiddelde. Omdat we deze test ieder jaar doen kun je kijken of je fitheid anders wordt in de loop van je schooltijd.