CSW Sportklas leerjaar 3

Talent Special Sportklas

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten.  

In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelfverantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt.

Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar.

Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen.

Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. 

Bij de sportklas gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

De talentspecial Sport en Sportklas richt zich vooral op:

  • eigen vaardigheid, veel zelf bewegen
  • organiseren van sportieve activiteiten
  • lesgeven/presenteren/scheidsen/coachen
  • stukjes theorie die we behandelen in de praktijk (voeding, anatomie, fysiologie)

Extra Kosten Sportklas

Als je de keuze hebt gemaakt voor de sportklas dan zijn hier extra kosten aan verbonden. We huren mensen in voor het geven van clinics maar gaan ook naar speciale locaties toe. We doen mee aan Olympic moves hebben een module aangepast sporten, bezoeken de CrossFitbox en volgen clinics bij de rugbyvereniging Oemoemenoe. De kosten bedragen voor dit jaar bedragen ongeveer 30 euro.

Touchrugby

Touchrugby is een teamsport waaraan iedereen, groot of klein, jong of oud, traag of snel kan deelnemen. Touchrugby is gemakkelijk aan te leren, er zijn geen contacten (behalve aantikken) toegelaten en mixed spelen is geen enkel probleem. Het is ook de ideale voorbereiding op rugby met contact. Een van de belangrijkste succesfactoren bij het aanleren van touch- of tikrugby is het veelvuldige contact met de bal. Dus in deze module gaan we veel spelen en doen. Daarnaast is touchrugby, net als rugby, een echte teamsport waarbij elke speler op het veld betrokken is. We sluiten dit blok af met een toernooitje.

Basketbal (coachen)

Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, Massachusetts (Verenigde Staten) werd uitgevonden. Destijds een mannensport maar dat is al heel lang verleden tijd. Basketbal wordt op iedere school gegeven en gespeeld. In deze module ligt de nadruk op het samenspelen met behulp van bepaalde spelsystemen en gaan we aan de slag met coachen! Eerst in tweetallen, kleine groepjes en later in teamverband

Boksen

De bokslessen zijn (inter)actief, uitdagend en een perfect onderdeel voor de sportoriëntatie van de leerlingen. In de bokslessen waarbij er aandacht is voor de techniek en tactiek van de bokssport wordt er gewerkt aan coördinatie, conditie, kracht, snelheid en lenigheid. Het boksen is signaalboksen en betekent dat je op uitnodiging van je partner de gevraagde stoot geeft, zoals een voorste directe, hoek of opstoot.

Aangepast sporten

De Module Aangepast sporten is een initiatief dat al jaren bestaat in Zeeland. Michiel Ruiter zag in zijn vak als sportleerkracht de nood ontstaan om leerlingen kennis te laten maken met andere manieren van sporten. Aangepaste sporten. Met veel passie heeft hij deze module opgezet en heeft hij jaren, met behulp van vrijwilligers, aangepaste sportlessen gegeven op diverse middelbare scholen in Zeeland.
Wij, Linda Hulstein en Mark Aalders, zijn twee van de vele mensen die de passie van Michiel delen en zijn trots dat we dit werk voort mogen zetten. Jaren geleden zijn wij betrokken geraakt als vrijwilligers. Inmiddels hebben wij van onze passie ons werk weten te maken. Beiden geloven wij in het motto: “Laat een handicap geen beperking worden”.

De rode draad tijdens de les is het leven met een lichamelijke beperking. Daar komen vanzelfsprekend gerelateerde thema’s bij naar voren. Sport en gezondheid en respect en integratie komen uitgebreid aan bod.

Gezondheid,
Crossfit en
Bootcamp

Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter Crossfit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Bij deze sporten vind je geen vaste apparaten zoals bij een regulier fitnesscentrum. Gedurende de training wordt er gebruik gemaakt van barbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel van deze trainingen (crossfit/bootcamp) is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden. Crossfit is een uitgekiende ondersteuning voor je totale fitheid. Breed en algemeen, niet gericht op één specifieke situatie of toepassing. Dat is de fitheid die niet alleen in fysiek zware beroepen en in de sport, maar ook op straat en in huis de meeste voordelen biedt. Met Crossfit ben je optimaal voorbereid op het onverwachte.

We richten ons bij crossfit/bootcamp op de 10 fysieke eigenschappen:
1. Cardiovasculair en respiratoir uithoudingsvermogen
2. Stamina
3. Kracht
4. Flexibiliteit
5. Power
6. Snelheid
7. Coördinatie
8. Behendigheid
9. Balans
10. Nauwkeurigheid

Olympic Moves Voetbal

Om meer middelbare scholieren samen (meer) te laten sporten zijn de partners, KVLO, NOC*NSF, Coca-Cola en Zilveren Kruis, in 2003 ‘Olympic Moves’ gestart. Olympic Moves is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij scholieren elkaar op school, regionaal en daarna nationaal uitdagen om het kampioenschap voor scholen. Via selectieprocedures op school en meer dan 75 regionale finales komen jaarlijks leerlingen van ruim 300 scholen, dit is bijna de helft van alle middelbare scholen, in beweging met Olympic Moves. 

In de derde klas gaan we aan de slag om ons met voetbal te kwalificeren voor de regionale finales van olympic moves. Dus ook in deze module veel doen met het accent op teamplay!

Eurofittest

In deze module ga je testen hoe fit jij bent. Je kunt na deze test misschien de volgende uitspraken doen:

Mijn algemeen uithoudingsvermogen is goed, ik heb trap 13 gehaald bij de shuttlerun. Mijn sprongkracht is bovengemiddeld, ik had een hoge score, namelijk twee meter en 15 centimeter. Mijn krachtuithoudingsvermogen, dat ik getest heb door aan de rekstok te hangen, bedroeg 58 seconden, en dat was een hele hoge score. Dit is hetzelfde gebleven omdat ik vorig jaar bijna ook 50 seconden heb gehaald. Op het gebied snelheid bedroeg mijn score 15.1 seconden, wat een hoge score betekent. Bij lenigheid scoorde ik 28, wat een boven gemiddelde score is. Sneltikken met de hand ging bij mij redelijk goed, ik had 9.63 seconden, en dat betekent dat ik hier ook een hoge score heb. Ik had 30 sit-ups, en dat is een gemiddelde score. Mijn knijpkracht was net zoals vorig jaar onder het gemiddelde. Omdat we deze test ieder jaar doen kun je kijken of je fitheid anders wordt in de loop van je schooltijd.