Samenwerking COPS

Samenwerking regiopolitie COPS

COPS is een samenwerkingsproject tussen de Zeeuwse scholen en Regiopolitie Zeeland. In deze samenwerking zijn afspraken gemaakt dat er in geval van strafrechtelijk vervolgbare incidenten vanuit de scholen melding wordt gemaakt bij de politie. Hiervoor is een speciaal team opgericht. Dit team onderhoudt veelvuldig contact met de scholen. Maandelijks bezoeken de schoolagenten de scholen.

Hoe te handelen

Als een leerling buiten school betrokken raakt bij een incident waarvan hij/zij melding of aangifte wil doen dan kan dat ook op school gedaan worden. De leerling meldt dan aan zijn/haar teamleider dat hij/zij een afspraak wil maken met de schoolagent van COPS. In dit geval is geen uitleg aan de teamleider over de inhoud van het incident nodig. Heeft het incident met school te maken dan is uitleg wel op zijn plaats. Het is namelijk onze ervaring dat de inbreng van de teamleider vaak positief bijdraagt omdat deze meer kennis heeft van de leerling dan de schoolagent van COPS.

Diefstallen, mishandelingen en dergelijke

In geval van diefstallen, mishandelingen en soortgelijke incidenten is het beter om aangifte doen aan het bureau van politie. De schoolagenten van COPS zijn niet dagelijks in de school te vinden. Een diefstal of een mishandeling is iets dat niet kan wachten. Je zult misschien snel je bankpas moeten blokkeren of je hebt letsel wat over een week niet meer te zien is. De aangifte die je hebt gedaan op het bureau komt bij de schoolagent van COPS terecht en wordt snel behandeld.

In gesprek met de COPS

Het kan voorkomen dat je voor een gesprek met de schoolagent van COPS wordt uitgenodigd. Dit kan zijn als aangever van een strafbaar feit, als getuige van een strafbaar feit of als verdachte van een strafbaar feit. In deze gevallen zal de schoolagent van COPS je ouders informeren over hoe het gesprek is gegaan en over het verloop van de zaak. Dit is een verplichting omdat leerlingen minderjarig zijn. Als dit contact met de ouders niet direct heeft kunnen plaatsvinden dan is de school altijd op de hoogte van het contact tussen de COPS agent en de leerling en zal het op een later tijdstip geprobeerd worden.

Je kunt de schoolagenten ook via internet bereiken om een vraag te stellen of iets te melden waarover je bezorgd bent. Gebruik daarvoor het e-mailadres cops@cswalcheren.nl en je krijgt zeker antwoord terug!

De schoolagenten van de COPS

• Chris Poppe