Talent Specials - voor ieder wat wils!

Op CSW Van de Perre volgen onderbouwleerlingen twee lesuren per week een keuzeprogramma: de Talent Specials. Leerlingen bepalen zelf welke van de zes Talent Specials ze volgen. Niveau is bij de Talent Specials niet relevant; mavo-, havo- en vwo-leerlingen leren met en van elkaar.

ICT en Media

In de Talent Special ICT & Media gaan we uiteraard in op de ontwikkelingen in ICT & Media. Als ICT & Media specialist moet je op de hoogte zijn van de laatste trends!
Die trends houden we natuurlijk ook in het oog als we aan de slag gaan met de onderwerpen waarop jij je gaat specialiseren.
ʘ Multimedia specialist
ʘ Apps & Games developer / programmeren
ʘ Web designer
ʘ Mediawijs expert
We zien jullie graag bij de Talent Special ICT. En wat ons betreft is het tweerichtingsverkeer: jullie leren van ons, maar wij, de “oudere generatie” kunnen ook veel van jullie leren ;-) 
Neem ook eens een kijkje op onze speciale CSW ICT & Media website!!

Business & Logistics

In deze Talent Special ga je onderzoeken hoe je nou het beste producten kunt verkopen. Het gebruik van een webshop is hierbij tegenwoordig ook zeer belangrijk. Samen met een medeleerling ga je een webshop bouwen en leer je waar je allemaal rekening mee moet houden. Daarnaast komen verschillende marketingstrategieën aan de orde, die helpen om zoveel mogelijk producten te verkopen. Ook maak je kennis met het runnen van een eigen bedrijf en ga je zelf “op de stoel van de ondernemer zitten”. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn met het inrichten van een webshop en ben je benieuwd of er een echte ondernemer in jou schuilt, ontdek dan tijdens deze Talent Special of dit inderdaad iets voor jou is!

Arts & Culture

Is dansen, rappen of tekenen jouw ding? Sta je graag op het podium of achter de schermen om een voorstelling te maken? Ben je nieuwsgierig naar kunst en cultuur van vroeger en nu, van ver weg en dichtbij? Dan is de talentspecial Arts & Culture echt iets voor jou. Leer je talent kennen en verbeteren. Word zo één van onze cultuurspecialisten! Deze Special levert het certificaat Cultuurspecialist op.

Language & Internationalization

Na het afronden van de Talent Special “Language & Internationalization” ontvang  je het certificaat "Taal & Cultuurspecialist". Je taalvaardigheid wordt in deze Talent Special versterkt. 'Cambridge' Engels, 'Delf' Frans en 'Goethe' Duits komen aan de orde. Er wordt ook gewerkt aan presentatievaardigheden en debatteren. Je houdt je bezig met communicatie op allerlei gebied. Een belangrijk onderdeel is 'wereldburgerschap' en internationalisering. Daar horen uitwisselingsprogramma's met buitenlandse scholen bij. Een special voor de 'talige' leerling!

Science & Technology

Na het afronden van de Talent Special “Science & Technology” ontvang je het certificaat "Onderzoekspecialist". In de wetenschap sta je vaak voor uitdagende vraagstukken. Bij Science & Technology gaan we dieper in op de vraag met welke onderzoeksvaardigheden je die kan oplossen. Je leert stap voor stap de vaardigheden om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Hierbij staat steeds het onderzoek en ontwerpen centraal. Je bent dus veel praktisch bezig en probeert oplossingen te bedenken voor uiteenlopende problemen. ‘Hoe ziet het ideale dierverblijf eruit?’, ‘Hoe zorg je voor voedsel in de ruimte?’, ‘Hoe veel bacteriën zitten er nou eigenlijk op mijn telefoon?’ en ‘Hoe bouw je eigenlijk een radio?’ zijn vraagstukken die je tegenkomt. Op het programma staan ook excursies naar bedrijven en instellingen die met wetenschap en/of techniek te maken hebben. Er is veel vraag naar deskundige onderzoekers en wetenschappers. Misschien dat deze Talent Special voor jou een goede voorbereiding is, op weg naar een uitdagende baan in de techniek!

Sports & Health en Sportklas

Bij de Talent Special Sports & Health of de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten. In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar. Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen. Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. Bij deze Special gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.