Tweetalig Onderwijs

TTO staat voor TweeTalig Onderwijs.

Kun je wel wat extra uitdaging gebruiken en heb je een vwo advies? Kies dan voor TTO! Op CSW is dit een apart opleiding binnen Atheneum of Gymnasium. Je kunt TTO volgen in de onderbouw en bovenbouw!

In de bovenbouw volg je dan het IB-programma, maar daarover vertellen we je veel meer als je in klas 2 en 3 zit.

TTO is gebaseerd op deze drie uitgangspunten:

  • Meer dan 50% van de lessen krijg je in het Engels.
  • Door verschillende uitwisselingen, extra excursies en allerlei activiteiten begrijp je de wereld om je heen en de internationale ontwikkelingen steeds beter.
  • Je krijgt onderwijs via moderne lesmethoden, je bent actief betrokken bij de lesinhoud en je communiceert in het Engels.  

Hoe werkt het? 

Je krijgt meer dan 50% van de lessen in de doeltaal, dus in het Engels. TTO is dus ánders dan bijvoorbeeld Cambridge Engels, waarbij de lessen in het Nederlands zijn en de leerlingen éxtra lessen Engels krijgen. TTO betekent dat je bijvoorbeeld vakken als wiskunde, natuurkunde, techniek, geschiedenis en gym in het Engels krijgt!

De docenten die jou lesgeven, hebben een speciale opleiding gevolgd en een diploma gehaald, zodat hun Engels op niveau is. Dat je in het Engels les krijgt, wil niet zeggen dat TTO veel móeilijker is dan les krijgen in het Nederlands. Ook krijg je géén extra huiswerk, maar wél extra hulp om te wennen aan het Engels, zoals woordenlijsten en extra lessen Engels.

Aan het eind van je ‘carrière' op CSW haal je een gewoon VWO-diploma, maar op weg naar je eindexamen kom je langs allerlei projecten en excursies. TTO gaat namelijk ook om het ‘leren kennen' van de wereld. Dit betekent dat je op reis gaat! Bijvoorbeeld naar Engeland, maar ook naar andere landen waar je met andere mensen in het Engels zult praten. Ook op school zijn er speciale projecten, waarbij je meer van de wereld om je heen leert en tegelijkertijd je Engels blijft verbeteren!  Denk hierbij aan meewerken aan Engelstalig theater, deelnemen aan een cricket- of rugbytoernooi, de Engelse “Lama’s” die op bezoek komen en nog veel meer leuke activiteiten.

2 pijlers van TTO: CLIL en EIO 

CLIL: deze afkorting staat voor Content and Language Integrated Learning. Wat houdt het in? Je raakt als leerling zeer actief bij de lessen en het eigen leerproces betrokken, onder andere doordat jijzelf veel aan het woord komt. Door een taal veel te spreken, leer je immers het meest. In de lessen wordt dus de inhoud van de les (content) gekoppeld aan de taal (language).
 

EIO staat voor ‘European and International Orientation': Europese en internationale oriëntatie. Het is één van de kernpunten van TTO. Zoals gezegd is TTO méér dan lessen in het Engels volgen. EIO heeft als doel leerlingen voor te bereiden op een steeds internationaler wordende toekomst. Via allerlei projecten maak je kennis met de internationale wereld om je heen. Een heel simpel voorbeeld is een email-project met leerlingen van een school in India, of het maken van een digitaal werkstuksamen met leerlingen in Zweden. Ook uitwisselingen en buitenlandse excursies horen bij EIO. Voor dit soort projecten zijn partnerscholen heel belangrijk. In de brugklas staat een project met een school in Brugge op het programma, en in klas 2 gaan we naar Keulen en ontvangen we ook leerlingen uit deze prachtige stad. In de derde klas gaan we maar liefst een hele week naar Engeland, en natuurlijk ook naar Londen.

 

Waarom zou je voor TTO kiezen?

Inmiddels zijn er meer dan 120 TTO-scholen in Nederland. En het aantal groeit! Dit betekent niet alleen dat TTO zich heeft bewezen, maar ook blijvend is: TTO is here to stay!

  • Veel vervolgopleidingen bieden hun lessen steeds meer in het Engels aan, met daarbij de mogelijkheid om te gaan studeren in het buitenland. Hierbij wordt vaak in het Engels gecommuniceerd.
  • Door het hoge niveau Engels dat je aan het einde van je schoolcarrière hebt behaald, zul je zelfverzekerder aan de rest van je (internationaal georiënteerde) leven beginnen!
  • Naast onderwijsinstellingen zijn bedrijven steeds internationaler georiënteerd en georganiseerd. Ook bij deze bedrijven speelt Engels een grote rol in het communiceren.
  • En TTO is niet alleen een uitdaging voor gemotiveerde leerlingen, het is ook ‘gewoon' leuk! Naast de gewone lessen ben je bezig met allerlei (internationale) projecten, ga je op reis en leer jij je klasgenoten dankzij de actievere manier van lessen volgen, extra goed kennen!

Extra bijdrage

 

Om tweetalig onderwijs aan te kunnen bieden vragen we een extra financiële bijdrage. De bijdrage hebben we vastgesteld op 345 euro voor de onderbouw, en 450 euro voor de bovenbouw.

In dit bedrag zijn alle excursies, uitwisselingen, activiteiten, examens enz. inbegrepen. Er worden dus geen extra bedragen in rekening worden gebracht.

Er is op een CSW een regeling die erin voorziet ouders financieel te ondersteunen wanneer dit gewenst of noodzakelijk is.

Neemt u hiervoor contact op met de betreffende afdelingsleider.

Voor de onderbouw is dat dhr. Leonard van Moolenbroek, mlk@cswalcheren.nl, en voor de bovenbouw mevr. Irene Buffart, bft@cswalcheren.nl 

 

Veel gestelde vragen over TTO

Link naar videoalbum Phileas Fogg