Tweetalig onderwijs
TTO staat voor TweeTalig Onderwijs. Is jouw wereld groter dan Nederland? Heb je een brede interesse en ben je nieuwsgierig? Ben je creatief en heb je een onderzoekende houding? Kun je wel wat extra uitdaging gebruiken en heb je een vwo advies? Kies dan voor tto! Op CSW is dit een aparte opleiding binnen atheneum of gymnasium. Je kunt tto volgen in de onderbouw en bovenbouw! In de bovenbouw volg je diverse vakken in het Engels, waaronder IB English Language and Literature. Hier maak je kennis met heel veel verschillende teksttypes, zoals advertenties, cartoons en columns. Maar ook veel verschillende literaire werken in de vorm van korte verhalen, toneelstukken, gedichten, etc. Je wordt dan met recht een expert in het gebruik van de Engelse taal!
Tto is gebaseerd op drie pijlers:
☉ Taalvaardigheid: Meer dan 50% van de lessen krijg je in het Engels.
☉ Wereldburgerschap: Door verschillende uitwisselingen, extra excursies en allerlei activiteiten begrijp je de wereld om je heen en de internationale ontwikkelingen steeds beter.
☉ Persoonsontwikkeling: Je legt je ontwikkeling vast in je portfolio. Je krijgt onderwijs via moderne lesmethoden, je bent actief betrokken bij de lesinhoud en je communiceert in het Engels.
Taalvaardigheid
Je krijgt meer dan 50% van de lessen in de doeltaal. Dat betekent dat je vakken als wiskunde, geschiedenis, techniek, beeldende vorming, aardrijkskunde en godsdienst in het Engels krijgt. Ook je studieboeken en toetsen zijn Engelstalig. Dat je in het Engels les krijgt, wil niet zeggen dat tto veel moeilijker is dan les krijgen in het Nederlands. Ook krijg je geen extra huiswerk, maar wel extra hulp om te wennen aan het Engels, zoals woordenlijsten en extra lessen Engels. Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat je meteen vloeiend Engels spreekt of alles kunt verstaan. We verwachten wel dat je actief meedoet en graag wil leren.
Tijdens de lessen ben je veel aan het woord en werk je veel samen met klasgenoten. Door een taal veel te spreken, leer je immers het meest. De ervaring leert dat na korte tijd iedereen probleemloos meedoet in de Engels gesproken lessen. De docenten die jou lesgeven, hebben een speciale opleiding gevolgd en een diploma gehaald, zodat hun Engels op niveau is.
Wereldburgerschap
Je ontwikkelt je tot wereldburger. Je legt een stevig taalbasis en hebt kennis van de internationale wereld. Aan het eind van je ‘carrière' op CSW haal je een gewoon vwo-diploma, maar op weg naar je eindexamen kom je langs allerlei projecten en excursies. Tto gaat namelijk ook om het ‘leren kennen' van de wereld. Dit betekent dat je op reis gaat! Bijvoorbeeld naar Engeland, maar ook naar andere landen waar je met andere mensen in het Engels zult praten. Ook op school zijn er speciale projecten, waarbij je meer van de wereld om je heen leert en tegelijkertijd je Engels blijft verbeteren! Denk hierbij aan meewerken aan Engelstalig theater, deelnemen aan een cricket- of rugbytoernooi, de Engelse “Lama’s” die op bezoek komen en nog veel meer leuke activiteiten.
Tto is meer dan alleen lessen in het Engels volgen. Via allerlei projecten maak je kennis met de internationale wereld om je heen. Een voorbeeld is een e-mail-project met leerlingen van een school in India, of het maken van een digitaal werkstuk samen met leerlingen in Zweden. Ook uitwisselingen en buitenlandse excursies horen bij tto. Voor dit soort projecten zijn partnerscholen heel belangrijk. In de brugklas staat een project met een school in Sint-Niklaas op het programma, en in klas 2 gaan we naar Keulen en ontvangen we ook leerlingen uit deze prachtige stad. In de derde klas gaan we maar liefst een hele week naar Engeland, en natuurlijk ook naar Londen. In klas 4 breng je een bezoek aan het Humanity House in Den Haag en het Europees parlement in Brussel. In de 5e klas is er een uitwisseling met leeftijdsgenoten uit Polen.
Persoonsontwikkeling
Je bent een gedreven leerling die durft te presteren, je bent nieuwsgierig en hebt een kritische houding. Je vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen en ervaringen op te doen. Je gaat ook reflecteren op jezelf. Dit betekent dat je nadenkt over je eigen ervaringen, wat je hiervan hebt geleerd en wat je nog zou willen leren. Je voelt je betrokken en verantwoordelijk voor de maatschappij. Je bent creatief, hebt een onderzoekende houding, bent weerbaar en in staat om samen te werken. Je ontwikkelingen houd je bij in een portfolio. In dit portfolio bewaar je de opdrachten die je hebt gemaakt bij de verschillende vakken en projecten. Daarnaast omschrijf je wat je van deze opdrachten geleerd hebt en hoe deze opdrachten hebben bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan het eind van elk schooljaar presenteer je je portfolio en ontwikkelingen in een klein groepje aan mede tto leerlingen.
Waarom zou je voor tto kiezen?
Inmiddels zijn er meer dan 120 tto-scholen in Nederland. En het aantal groeit! Dit betekent niet alleen dat tto zich heeft bewezen, maar ook blijvend is: tto is here to stay! Veel vervolgopleidingen bieden hun lessen steeds meer in het Engels aan, met daarbij de mogelijkheid om te gaan studeren in het buitenland. Hierbij wordt vaak in het Engels gecommuniceerd. Door het hoge niveau Engels dat je aan het einde van je schoolcarrière hebt behaald, zul je zelfverzekerder aan de rest van je (internationaal georiënteerde) leven beginnen! Naast onderwijsinstellingen zijn bedrijven steeds internationaler georiënteerd en georganiseerd. Ook bij deze bedrijven speelt Engels een grote rol in het communiceren. En tto is niet alleen een uitdaging voor gemotiveerde leerlingen, het is ook ‘gewoon' leuk! Naast de gewone lessen ben je bezig met allerlei (internationale) projecten, ga je op reis en leer jij je klasgenoten dankzij de actievere manier van lessen volgen, extra goed kennen!
Extra bijdrage
Om tweetalig onderwijs aan te kunnen bieden vragen we een extra financiële bijdrage. De bijdrage hebben we vastgesteld op €345 voor de onderbouw, en €450 euro voor de bovenbouw. In dit bedrag zijn alle excursies, uitwisselingen, activiteiten, examens enz. inbegrepen. Er worden dus geen extra bedragen in rekening worden gebracht. Er is op een CSW een regeling die erin voorziet ouders financieel te ondersteunen wanneer dit gewenst of noodzakelijk is. Neemt u hiervoor contact op met de betreffende afdelingsleider.
Voor de onderbouw is dat dhr. Leonard van Moolenbroek, mlk@cswalcheren.nl, en voor de bovenbouw mevr. Irene Buffart, bft@cswalcheren.nl