Het gymnasium

Krijg je een vwo-advies van je basisschool, dan kun je ook voor het gymnasium kiezen. Herken jij je in één of meer van onderstaande punten, dan is het gymnasium misschien wel iets voor jou!

Je bent geïnteresseerd in veel verschillende dingen
Je bent nieuwsgierig en wilt graag weten hoe iets precies zit
Je kunt makkelijk leren en bent op zoek naar uitdaging
Je wilt analytisch en kritisch leren denken
Je bent gedreven en wilt je grenzen ontdekken

Wat is het gymnasium?

Het gymnasium is een opleiding op vwo-niveau waarin de taal en cultuur van de Grieken en de Romeinen centraal staan. Je krijgt twee nieuwe vakken: Latijn (vanaf klas 1) en Grieks (vanaf klas 2). Door het leren van deze talen begrijp je andere talen zoals Nederlands, Frans en Engels ook beter.
Daarnaast leer je meer over de cultuur van de Grieken en de Romeinen, de basis van onze eigen Europese maatschappij. Je leert bijvoorbeeld waar onze democratie vandaan komt, hoe de Romeinse samenleving eruitzag en wat de kracht is van verhalen.

Gymnasium op het CSW

De onderbouw

Je begint in klas 1 met Latijn. Je leert niet alleen de basis van de taal, maar ook veel over de geschiedenis en archeologie van Rome, mythen en het dagelijks leven. Ook staan we stil bij de manier waarop we tegenwoordig omgaan met de klassieken, bijvoorbeeld in boeken, strips, films of tentoonstellingen.

In klas 2 en 3 krijg je naast Latijn ook Grieks. Je leert een nieuw alfabet en maakt kennis met de Griekse mythen. Bij andere vakken heb je minder uren, zodat je rooster niet veel verschilt van dat van een atheneumleerling.

Elk leerjaar ga je op excursie naar een plaats met interessante voorwerpen en gebouwen uit de oudheid. Daarnaast zijn er speciale gymnasiumdagen; je hebt dan geen gewone lessen, maar activiteiten die in het teken staan van de oudheid.

De bovenbouw

Na klas 3 kun je je schoolloopbaan vervolgen met één van de klassieke talen, of met allebei. Daarnaast krijg je het vak Klassieke Culturele Vorming (kcv). In deze lessen houd je je bezig met kunst, geschiedenis, filosofie en politiek van de oudheid.

Je voert ook een klassiek toneelstuk op. Met elkaar bewerk en speel je een echte Griekse tragedie. Daarbij doen jullie als leerlingen alles zelf, van acteren en ontwerpen en maken van het decor en de kleding tot de organisatie, de PR en de making-of. Ouders, docenten en andere belangstellenden worden uitgenodigd om naar jullie voorstelling te komen kijken.

Een ander onvergetelijk hoogtepunt is de gymnasiumreis naar Rome in klas 5. De gebouwen en plaatsen waar je al vanaf klas 1 over hoort, zie je eindelijk in het echt!