Het gymnasium

Krijg je een vwo-advies van je basisschool, dan kun je op CSW uit veel mogelijkheden kiezen. Misschien denk je er wel over om naar het gymnasium te gaan? Als je jezelf in één of meer van onderstaande punten herkent, lees dan snel verder!

Je bent geïnteresseerd in veel verschillende dingen
Je bent nieuwsgierig en wilt graag weten hoe iets precies zit
Je kunt makkelijk leren en bent op zoek naar uitdaging
Je wilt analytisch en kritisch leren denken
Je bent gedreven en wilt je grenzen ontdekken

Wat is het gymnasium?

Het gymnasium is een opleiding op vwo-niveau waarin de taal en cultuur van Grieken en Romeinen centraal staan. Deze oude culturen vormen namelijk de basis van onze eigen Europese maatschappij. Je leert onze eigen gewoonten en gebruiken beter begrijpen, omdat je leert hoe ze zijn ontstaan.

Je zult ontdekken dat onze cultuur ontzettend veel op die van de Grieken en de Romeinen lijkt. Tegelijkertijd zijn er ook grote verschillen. Op het gymnasium leer je je een mening te vormen door na te denken over vraagstukken als: ‘Wat vonden de Romeinen van slavernij?’ of ‘Hoe gingen Grieken en Romeinen om met mensen uit andere landen?’. Zo leer je niet alleen over de klassieke oudheid, maar kijk je ook kritisch naar je eigen wereld.

Grieks en Latijn komen bovendien goed van pas bij andere vakken. Je oefent veel met begrijpend lezen en je leert andere talen als Engels, Frans en Duits een stuk gemakkelijker. Ook leer je bij Grieks en Latijn om problemen te herkennen, te analyseren en op te lossen. Dat zijn vaardigheden waar je je hele leven lang wat aan hebt!

Gymnasium op het CSW

De onderbouw

Je begint in klas 1 met Latijn. Je leert niet alleen de basis van de taal, maar ook veel over de geschiedenis en archeologie van Rome, mythen en het dagelijks leven. Je kennis van het Latijn komt goed van pas bij de lessen Frans, Engels en Nederlands. Bovendien leg je al een goede basis voor Duits en Grieks in klas 2!

In klas 2 en 3 krijg je naast Latijn ook Grieks. Je leert een nieuw alfabet en maakt kennis met de Griekse mythen. Bij andere vakken heb je minder uren, zodat je rooster niet veel verschilt van dat van een atheneumleerling.

In de onderbouw ligt het accent op het leren van de talen Latijn en Grieks. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de manier waarop de Grieken en de Romeinen leefden, hun geschiedenis en de prachtige verhalen die ze vertelden. Ook staan we stil bij de manier waarop we tegenwoordig omgaan met de klassieken, bijvoorbeeld in boeken, strips, films of tentoonstellingen.

De bovenbouw

Na klas 3 kun je je schoolloopbaan vervolgen met één van de klassieke talen, of misschien wel met allebei! Je gaat dan al vrij snel aan de slag met originele teksten uit de Oudheid. Op het gymnasium krijg je op CSW ook het vak Klassieke Culturele Vorming (kcv). In deze lessen houd je je bezig met kunst, geschiedenis, filosofie en politiek van de Oudheid. Met deze informatie kun je de teksten die je vertaalt nog beter begrijpen. 

Activiteiten

Naast gewone lessen heb je op het gymnasium ook veel verschillende extra activiteiten.  Elk leerjaar ga je op excursie in Nederland of zelfs over de grens. Daarnaast zijn er in de onderbouw speciale gymnasiumdagen. Je hebt dan geen gewone lessen, maar de hele dag staat in het teken van de oudheid, met colleges en workshops, over verschillende onderwerpen. Zo ontdek je dat de taal en de cultuur van de Grieken en de Romeinen nog steeds springlevend zijn!

In het vijfde jaar van het gymnasium maak je met je medegymnasiasten een reis naar Rome. Eén van de hoogtepunten van je gymnasiumopleiding! Het tweede hoogtepunt in klas 5 is het spelen van een klassiek toneelstuk. Met elkaar bewerk en speel je een echte Griekse tragedie. Daarbij doen jullie als leerlingen alles zelf, van acteren en ontwerpen en maken van het decor en de kleding tot de organisatie, de PR en de making-of. Ouders, docenten en andere belangstellenden worden uitgenodigd om naar jullie voorstelling te komen kijken.

Gymnasium en tweetalig onderwijs

Wil je alles uit jezelf en uit je opleiding halen, dan is het op CSW ook mogelijk om tweetalig gymnasium te volgen. Je volgt dan minstens de helft van de lessen in het Engels. Veel universitaire studies zijn deels Engelstalig. Tweetalig gymnasium zorgt ervoor dat je extra goed voorbereid aan je vervolgstudie begint en een echte wereldburger wordt.