Wie zijn wij?

De debatclub Polyhymnia is een leerlingenvereniging die zich bezighoudt met debatteren, discussiëren en spreken in het algemeen. Polyhymnia is in 2012 opgericht op CSW Van de Perre om leerlingen die graag willen (leren) debatteren met elkaar te verenigen. De debatclub wil iedereen graag leren om te spreken in het openbaar, te overtuigen en kritisch na te denken over problemen. Wij denken dat een debatclub daar geschikter voor is dan een klaslokaal: bij Polyhymnia leer je namelijk direct van elkaar.   

Voor wie zijn wij?

De club bestaat voornamelijk uit bovenbouwleerlingen, maar ook enthousiaste onderbouwers zijn van harte welkom! Tijdens de debatten wordt iedereen in zijn waarde gelaten, dus niemand hoeft bang te zijn dat hij te jong of niet goed genoeg is: iedereen is er om te leren en is vriendelijk tegen elkaar. Ook hebben we betrokken en enthousiasmerende belegeidende docenten, namelijk mevrouw Bosselaar (bsl@cswalcheren.nl) en mevrouw Van der Stel (stl@cswalcheren.nl)!  

Hoe gaat het in zijn werk?

Eén keer per week komt de groep bij elkaar om te debatteren over actuele, interessante stellingen. Per nieuw rooster wordt er gekeken op welk moment de meeste leden kunnen, dus de dag voor de bijeenkomsten kan elk half jaar verschillen. Een aantal voorbeelden van stellingen is:
☉ Leerlingen worden te weinig uitgedaagd in het onderwijs.
 Nederland moet meer vluchtelingen opvangen.
☉ Zeeland moet een onafhankelijke staat worden.
☉ Er moet een Europees leger komen.

Waarvoor is de debatclub?

De debatclub is nog veel meer dan alleen maar een vereniging om te leren debatteren! Het is namelijk ook een platform voor debatwedstrijden en andere activiteiten. Zo heeft Polyhymnia in het verleden al eens de landelijke achtste finales behaald van Op Weg Naar Het Lagerhuis, een nationale debatwedstrijd van de VARA. Datzelfde jaar hebben we ook deelgenomen aan het Zeeuws Debattoernooi, waar we ook met goud naar huis gingen! 

Er is nog veel meer. Zo is er de Max Havelaar Speechwedstrijd waarvoor je je kunt aanmelden via de debatclub, alsook voor andere debat- en speechtoernooien in heel Nederland. Op verzoek geven wij graag alle data en informatie per wedstrijd.

Daarnaast hosten wij jaarlijks de University College Roosevelt (UCR) Open, een internationaal debattoernooi, georganiseerd bij ons op school. De debatclub helpt daar altijd mee als vrijwilliger en vaak zijn er zelfs teams die mee willen doen.

Is er nog meer dan wedstrijden?

Maar het gaat niet alleen om de wedstrijden! De debatclub heeft als doel om iedereen iets te leren over debatteren, dus organiseren wij ook lezingen door politici of andere interessante sprekers.

Als laatste willen we leerlingen ook voorbeelden in de praktijk laten zien. Daarom gaan we jaarlijks op excursie. In het verleden zijn we al afgereisd naar de Tweede Kamer in Den Haag en het Europees Parlement in Brussel! Voor de leden werd het zelfs voor een groot deel vergoed door de debatclub.

Hoe is de sfeer?

Het allerbelangrijkste is dat de debatclub vooral een ontzettend gezellige groep is. In de debatten  wordt er altijd veel gelachen en is de sfeer ontspannen. Iedereen is vertrouwd met elkaar en gaat gemoedelijk met elkaar om. Na de bijeenkomsten gaat iedereen altijd weer hartstikke gemotiveerd en enthousiast naar huis. De sfeer is kortom heel goed, maar om dat zelf te ontdekken, moet je vooral eens langskomen!

Kost het geld?

Lid worden van Polyhymnia is helemaal gratis! Er wordt bovendien altijd geprobeerd om onkosten die leden maken voor wedstrijden of andere activiteiten voor de debatclub, te vergoeden.

Heb je een vraag of ben je geïnteresseerd? Je kunt ons bereiken via debatclubpolyhymnia@gmail.com. Iedereen is welkom, of je nu wel of niet kunt debatteren, want we leren het jullie graag!