Talent specials leerjaar 1

In klas 1 kies je voor twee Specials. Je wordt ingedeeld volgens je keuzes:

☉ Een halfjaar Special keuze 1
☉ Het tweede halfjaar Special keuze 2

Aan het eind van de eerste klas kies je één Talent Special, waar je in de tweede klas mee verder wilt gaan. Nog twee bijzonderheden:

 Haco leerlingen kiezen maar één Special en volgen die in het tweede halfjaar.
☉ Je kunt kiezen voor Sports & Health, die volg je een halfjaar, óf je kiest voor de Sportklas, die volg je een heel jaar. Je doet dan dus geen andere Special. Aan de Sportklas zijn wel extra kosten verbonden.

Het kan best moeilijk zijn om te kiezen uit de Talent Specials. Als jij kiest voor CSW word je al voor de zomervakantie uitgenodigd voor drie kennismakingsmiddagen! Op iedere middag krijg je twee van de zes TS aangeboden. Na drie middagen heb je zo met alle zes de TS kennis gemaakt en kun je waarschijnlijk beter kiezen. Bovendien heb je dan kennis gemaakt met je nieuwe klas en je mentor: dat is pas fijn starten na de zomervakantie! 

Wat houden onze Talent Specials Leerjaar 1 in?

Arts & Culture

Is dansen, rappen of tekenen jouw ding? Sta je graag op het podium of achter de schermen om een voorstelling te maken? Ben je nieuwsgierig naar kunst en cultuur van vroeger en nu, van ver weg en dichtbij? Dan is de talentspecial Arts & Culture echt iets voor jou. Leer je talent kennen en verbeteren. Word zo één van onze cultuurspecialisten! Deze Special levert het certificaat Cultuurspecialist op.

Science & Technology

Na het afronden van de Talent Special “Science & Technology” ontvang  je het certificaat  "Onderzoeksspecialist". In de wetenschap sta je vaak voor ingewikkelde vraagstukken. Bij Science & Technology gaan we dieper in op de vraag met welke onderzoeksvaardigheden je die kan oplossen. Daarbij staat steeds het onderzoek en ontwerpen centraal. In een doorgaande leerlijn leren jullie stap voor stap de vaardigheden om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Je doet dus veel practicum en probeert oplossingen te bedenken voor technische problemen. Op het programma staan ook excursies naar bedrijven en instellingen die met wetenschap en/of techniek te maken hebben. Er is veel vraag naar deskundige onderzoekers en wetenschappers. Misschien dat deze Talent Special voor jou een goede voorbereiding kan zijn, op weg naar een uitdagende baan in de techniek!

ICT & Media

Geweldig wat er met ICT (Informatie en Communicatie Technologie) mogelijk is! Vind jij dat ook? Vast wel, want jullie generatie wordt vaak aangesproken als de “digitale generatie”. Kijk ook maar eens om je heen, alles is steeds meer connected en toegankelijk, waar en wanneer je maar wilt! Of het nu gaat om even een Snap te sturen, je Insta te checken op je smartphone of je huiswerk online te maken op je iPad, het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend te zijn. En hoe ziet de toekomst er uit? Hoe communiceren we dan? Welke games zijn er dan en hoe game je? Schrijf je nog met een pen? Hebben we dan een oprolbare tablet? Bestaat de tv nog zoals we die kennen? Kan iedereen goed met de nieuwe technieken en informatie omgaan? Is iedereen mediawijs? Bestaat Instagram nog? Eén ding is zeker, over vijf of zes jaar, als jij CSW verlaat met een diploma op zak, ziet de wereld er op ICT- en mediagebied heel anders uit dan nu. Net zoals de wereld van 5 jaar geleden alweer heel anders is dan nu.

Sports & Health en Sportklas

Bij de Talent Special Sports & Health of de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten. In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar. Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen. Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. Bij deze Special gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

Language & Internationalization

Na het afronden van de Talent Special “Language & Internationalization” ontvang  je het certificaat "Taal & Cultuurspecialist". Je taalvaardigheid wordt in deze Talent Special versterkt. 'Cambridge' Engels, 'Delf' Frans en 'Goethe' Duits komen aan de orde. Er wordt ook gewerkt aan presentatievaardigheden en debatteren. Je houdt je bezig met communicatie op allerlei gebied. Een belangrijk onderdeel is 'wereldburgerschap' en internationalisering. Daar horen uitwisselingsprogramma's met buitenlandse scholen bij. Een special voor de 'talige' leerling!

Business & Logistics

In deze Talent Special ga je onderzoeken hoe je nou het beste producten kunt verkopen. Het gebruik van een webshop is hierbij tegenwoordig ook zeer belangrijk. Samen met een medeleerling ga je een webshop bouwen en leer je waar je allemaal rekening mee moet houden. Daarnaast komen verschillende marketingstrategieën aan de orde, die helpen om zoveel mogelijk producten te verkopen. Ook maak je kennis met het runnen van een eigen bedrijf en ga je zelf “op de stoel van de ondernemer zitten”. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn met het inrichten van een webshop en ben je benieuwd of er een echte ondernemer in jou schuilt, ontdek dan tijdens deze Talent Special of dit inderdaad iets voor jou is!