Talent specials leerjaar 2

In leerjaar 2 ga je verder met één Talent Special. Mavo, havo, vwo en tto leerlingen zitten bij elkaar. Aan het einde van het leerjaar stoppen de mavo leerlingen met de Talent Specials, zij kunnen een vakkenpakket kiezen dat aansluit bij de TS van hun keuze en sluiten de TS af met de uitreiking van hun TS certificaat aan het einde van het schooljaar. Bij de Talent Specials krijg je geen cijfer voor je rapport, maar bewaar je presentaties, werkstukken e.d. in een portfolio. Aan het einde van het jaar ga je op schoolreis met je Talent Special groep.

Sports & Health heet vanaf leerjaar 2 Sportklas.

Wat houden onze Talent Specials Leerjaar 2 in?

Arts & Culture

In klas twee weet je het zeker. Jij bent op zoek naar meer creatieve uitdagingen. Bij Arts & Culture gaan we de diepte in. Je ontdekt nieuwe vaardigheden door praktische opdrachten en tegelijk leer je een heleboel over (cultuur)geschiedenis, taal en kunst. Leer je talent kennen en verbeteren en word zo één van onze cultuurspecialisten! Deze special levert aan het eind van klas drie het certificaat Cultuurspecialist op.

Science & Technology

Onderzoeksspecialist gericht op:
 Technische Wetenschap
☉ Een doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden (onderzoeken en ontwerpen) Bedrijfsleven (excursies, gastsprekers)

ICT & Media leerjaar 2 en 3

In de leerjaren 2 en 3 kan je kiezen uit onderstaande onderwerpen. De opbouw is als volgt: Elk onderwerp bevat een basisonderdeel. Dat moet iedereen doen. Daarna mag je zelf -in overleg met de docent- kiezen in welke onderwerpen jij jezelf verder wilt ontwikkelen of bij welke onderwerpen jouw talenten het beste naar voren komen. Naast deze onderwerpen besteden we elke week aandacht aan de actualiteit en bespreken we de onderwerpen die jullie online hebben meegemaakt en/of zijn opgevallen.

Sportklas

Bij de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten. In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar. Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen. Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf. 
Hier gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

Language & Internationalisation

Taal- en cultuurspecialist gericht op:
 Versterkt taalonderwijs (Cambridge, Goethe, Delf)
 Debatteren
☉ Internationalisering (uitwisselingen, e-twinning)

Business & Logistics

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het kan dat er zo veel verschillende producten zijn en waar deze allemaal vandaan komen? In deze Talent Special ga jij onderzoeken welke weg de producten die je dagelijks gebruikt afleggen, van grondstof tot eindproduct. Ook ga jij een kijkje nemen bij een groot logistiek bedrijf. Hoe gaat het er daar allemaal aan toe? Daarnaast verdiep jij je weer verder in het ondernemerschap en ga je met een groepje van vier de markt op om producten te verkopen.