Talent Specials Leerjaar 3

In leerjaar drie gaan de havo en vwo leerlingen in principe verder met de TS die ze in leerjaar twee hebben gevolgd. Aan het einde van het schooljaar kunnen ze een vakkenpakket kiezen dat goed aansluit op de vaardigheden die ze hebben ontwikkeld bij de TS. Ontdek je Talent en wordt wie je bent! Aan het eind van leerjaar drie schrijf je een soort verslag van wat je hebt geleerd en gedaan. Tenslotte wordt er een certificaat uitgereikt van de Special die jij hebt gevolgd.

Wat houden onze Talent Specials Leerjaar 3 in?

Arts & Culture

In klas drie gaan we het thema Propaganda verkennen. Is dat iets van vroeger en ver weg of hebben wij er allemaal mee te maken? In dit derde jaar ontdek je nieuwe vaardigheden door praktische opdrachten en tegelijk leer je een heleboel over (cultuur-)geschiedenis, taal en kunst. We experimenteren met grafische technieken, photoshop en dans. Deze Special levert aan het eind van klas drie het certificaat Cultuurspecialist op.

Science & Technology

Onderzoeksspecialist gericht op:
 Technische Wetenschap
 Een doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden (onderzoeken en ontwerpen)
☉ Bedrijfsleven (excursies, gastsprekers)

Talent special ICT & Media leerjaar 2 en 3

In de leerjaren 2 en 3 kan je kiezen uit onderstaande onderwerpen. De opbouw is als volgt: Elk onderwerp bevat een basisonderdeel. Dat moet iedereen doen. Daarna mag je zelf -in overleg met de docent- kiezen in welke onderwerpen jij jezelf verder wilt ontwikkelen of bij welke onderwerpen jouw talenten het beste naar voren komen. Naast deze onderwerpen besteden we elke week aandacht aan de actualiteit en bespreken we de onderwerpen die jullie online hebben meegemaakt en/of zijn opgevallen.

Sportklas

Bij de Sportklas gaat het natuurlijk over sport en bewegen, je zult hier vooral sportief aan de slag moeten. In tegenstelling tot de gewone gymlessen, waar de leraar vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen, bepaal je dat bij deze special veel meer zelf. In vaktermen heet dat: je bent veel meer zelfverantwoordelijk voor de inhoud van de les en de manier waarop je dingen aanpakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat niet altijd de leraar bepaalde oefeningen verzint, maar dat je zelf met je klasgenoten nadenkt over hoe je ergens beter in kunt worden. Daar bedenk je dan zelf kleine stukjes training voor en die geef je aan elkaar. Ook leer je tijdens de verschillende projecten leiding te geven, zoals scheidsen en coachen. Verder ga je aan de slag om sportactiviteiten te organiseren. Sommige projecten worden bijvoorbeeld afgesloten met een klein toernooitje in de klas. Dat toernooitje organiseren jullie zelf.
Bij de sportklas gaat het ook over gezondheid. Hoe voorkom je blessures, hoe eet je gezond en waarom is dat van belang bij het sporten. Deze richting is een uitstekende keuze als je in de bovenbouw ook graag verder wil met sport en je het keuzevak lo2 of bsm gaat volgen.

Language & Internationalization

Taal- en cultuurspecialist gericht op:
☉ Versterkt taalonderwijs (Cambridge, Goethe, Delf)
☉ Debatteren
☉ Internationalisering (uitwisseling, e-twinning)

Business & Logistics

In klas drie gaan we nog dieper in op het starten van een eigen bedrijf. In groepjes van vier of vijf personen start je met het programma ‘Junior Company’ en ga je een eigen bedrijf runnen. Ten behoeve van het eigen bedrijf leer je allerlei nuttige vaardigheden, zoals boekhouden, een marketingplan opstellen en het verkopen van de producten zelf. Daarnaast leer je om aan startkapitaal te komen door middel van het uitgeven van aandelen. Kortom een druk en leuk programma waarin de ondernemerskwaliteiten optimaal worden ontwikkeld.