Op Weg naar het Lagerhuis

Goed voorbereid en ook een beetje zenuwachtig debatteren scholieren van zes Zeeuwse middelbare scholen maandag  met elkaar in het Provinciehuis. Daar namen ze deel aan de voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

In drie zalen werd op maandag 27 januari gedebatteerd: de Statenzaal, de voorhal en de Louise de Colignyzaal. De jury en de deelnemers verkasten na elke stelling naar een andere zaal. De scholieren waren fanatiek: vooraf werd flink overlegd en na een goed debat werden soms high fives gegeven. Er werd fel gecounterd en er kwamen goede argumenten langs.

De scholieren discussieerden over elf stellingen. Bij elke stelling werden drie soorten debatten gevoerd. De groepen stonden tegenover elkaar als voor- en tegenstander van de stelling. Ook was er een ronde waarbij de voor- en tegenstanders van de stelling tijdens het debat wisselden. Verder werd er 1-op-1 gedebatteerd, waarbij van beide groepen één persoon de standpunten mocht verdedigen.

De drie jury’s beoordeelden de groepen op zes punten: de samenwerking binnen het team, de lichaamstaal, de invalshoeken, de onderbouwing, de geloofwaardigheid en overtuigingskracht. Humor werd ook meegerekend.

Onze leerlingen eindigden op een mooie tweede plaats!

Van harte proficiat met deze prachtige prestatie!!

 

Hier kun je een paar foto’s bekijken.