Gymnasium

Kies voor Gymnasium op het grootste Gymnasium van Zeeland!

Het Gymnasium is dé opleiding voor leerlingen die graag een extra uitdaging aangaan en doorzettingsvermogen hebben. Herken jij jezelf daarin? Kom dan naar de Gymnasiumbrugklas van CSW Van de Perre. CSW Van de Perre heeft het grootste Gymnasium van Zeeland, en daar zijn wij bijzonder trots op!

In de Gymnasiumbrugklas krijg je, naast de gewone vakken die Atheneumleerlingen hebben, twee uur Latijnse Taal en Cultuur (LTC) in de week. Het jaar daarop komt daar Griekse Taal en Cultuur (GTC) bij. In de vierde kun je kiezen of je met Grieks of met Latijn doorgaat. Of misschien wel met allebei! Aan het eind van je schoolcarrière heb je je Gymnasiumdiploma verdiend, het hoogste middelbare schooldiploma dat je in Nederland kunt behalen!

Wat is er bijzonder aan het Gymnasium van CSW Van de Perre?

Als gymnasiast houd je wel van wat extra uitdaging. Bij de gewone vakken wordt, als dat kan, aansluiting gezocht bij Latijn en Grieks. Ook wordt in een gymnasiumklas net even anders lesgegeven: het tempo ligt iets hoger en je gaat vaker de diepte of de breedte in.

Daarnaast zijn er voor de gymnasiasten extra activiteiten. Wat denk je van:

 

  • Gymnasiumdagen: in klas 1, 2 en 3 worden de gymnasiumdagen georganiseerd waarbij een bepaald thema centraal staat. Op zo’n dag verdiep je je bijvoorbeeld in het Romeinse leger, archeologie of Techniek in de oudheid. Je krijgt extra informatie, je doet zelf onderzoek doet of je maakt iets rond het thema.
  • Excursies: voor de gymnasiasten is er elk jaar een extra excursie. Zo ga je naar Nijmegen en het Duitse Xanten, naar Leiden en naar Amsterdam. In speciale lessen voorafgaand aan de excursie verdiep je je in een eigen onderwerp dat te maken heeft met de leefwereld van Grieken en Romeinen. Ter plaatse mag jij als expert iets vertellen over jouw onderwerp.
  • Romereis: natuurlijk hoort een reis naar Rome bij onze gymnasiumopleiding.
  • Andere activiteiten zijn het bewerken van een Griekse tragedie tot van een echte toneelproductie; deelnemen aan de Zeeuwse vertaalwedstrijd; het bijwonen van speciaal georganiseerde colleges.

Voor meer info: klik op de volgende links en bekijk de filmpjes van de tragedie en Rome.

Tragedie 1, Tragedie 2, Rome 1, Rome 2
 

Waarom zou je voor het Gymnasium kiezen?

Het Gymnasium is dé opleiding voor leerlingen die op zoek zijn naar het waarom. Ben je daarnaast ook nieuwsgierig naar het verleden en naar de invloed van de Romeinen en Grieken op onze huidige wereld? Dan is onze gymnasiumopleiding echt iets voor jou. Het Gymnasium verbreedt en verdiept je kennis. Je ontdekt verbanden tussen de vakken, maar je leert ook samenwerken, hoofdzaken van bijzaken onderscheiden, discussiëren en presenteren.

 

Op het Gymnasium leer je veel, maar dat kost ook extra tijd. De studiebelasting ligt ongeveer tien procent hoger dan die van het Atheneum, maar daar heeft de echte gymnasiast geen moeite mee. Blijkt het Gymnasium toch te zwaar voor je? Geen nood, dan kun je binnen CSW Van de Perre eenvoudig doorstromen naar het Atheneum. Wil je nog meer uitdaging? Kies dan voor de tweetalige gymnasiumopleiding ( TTO gym) op onze school.

“Ik merk echt aan alles dat ik er baat bij heb dat ik Latijn heb gehad. Ik merk dat deze onderdelen van de taal voor mijn medestudenten vaak lastig te begrijpen zijn omdat zij geen Latijn hebben gehad. Pas geleden nog behandelden we hoe je de hoofdzin en de bijzin kan vinden, niemand snapte er wat van, ik kon het gelukkig achter elkaar invullen (bedankt!!!). Ook bij politiek en recht komen er af en toe termen voorbij waarvan ik meteen denk: aha! Zo hadden we het er bij politiek over dat minister-president Rutte ‘primus inter pares’ is, een gelijke minister tussen alle andere ministers! Ik vind het echt heel leuk om op deze manier nog iets met mijn Latijnse kennis te kunnen doen!”

Marieke Kesteloo, examenleerling 2015

 

“Ik had ook al gemerkt dat het wel handig is dat ik Latijn heb gehad. Bij Nederlands bijvoorbeeld hadden we laatst lessen over poëzie, en gingen we scanderen (wel uitgebreider dan de ene les bij Latijn) en een heleboel stijlfiguren toepassen! Ik was een van de weinige leerlingen die het helemaal begreep, dankzij de voorsprong met Latijn!”

Annelien Vreek, examenleerling 2015