CSW Science & Technology leerjaar 2

Onderzoeksspecialist

 

 

 

 

 

 

 

Gericht op:

  • Technische Wetenschap
  • een doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden (onderzoeken en ontwerpen)
  • bedrijfsleven (excursies, gastsprekers)

 

 

Vitaal vermogen

 

In dit project ga je bij jezelf allerlei dingen meten die van belang zijn voor je conditie en gezondheid. Jouw meetgegevens en die van je groepsgenoten worden in tabellen en grafieken verwerkt zodat je de gegevens met elkaar kunt vergelijken en interessante ontdekkingen kunt doen.
Zijn jongens sterker dan meisjes? En leniger? Is er een verband tussen sterk zijn en uithoudingsvermogen?

Je leert op een goede manier grafieken te maken in Excel en juiste conclusies te trekken uit een onderzoek van de gegevens.

Natuurlijk ook handig om te weten hoe vitaal je zelf bent!

Lego League

 

Bouw in een team een LEGO robot. Onderzoek hoe zo’n robot beweegt. En test hoe de sensoren werken. Ontwerp een besturing voor de robot zodat de robot opdrachten kan uitvoeren. Maak de beste robot en werk samen om het beste team te vormen.

Misschien dat jouw team namens onze school gaat deelnemen aan de regionale LEGO-league wedstrijd. En als dat niet lukt, dan zul je toch merken hoe leuk het is zelf een robot te ontwerpen en die opdrachten te geven en te besturen!

Fruit & Milk

 

Heb je ’s ochtends geen zin in boterhammen met een glas melk?  
Begin de dag dan met een fruitshake!
Oeps er zijn geen aardbeien in huis…
Kan ik dan ook een mix maken van appel en banaan?
Of van citroen en meloen?
Mag ik dit wel hebben voor mijn dieet en… zit hier niet teveel suiker in?

Je komt er vanzelf achter bij het project Milk & fruit.

Presenteer jouw dierenverblijf

 

In dit project ga je van een bepaald dier opzoeken hoe dat dier in het wild leeft. Vervolgens ga je een dierenverblijf ontwerpen waar dat dier kan wonen - zoveel mogelijk net als in het wild. Je maakt een maquette van het ontwerp. Tijdens het project is er veel aandacht voor dingen waar je bij een presentatie op moet letten.

 

Tenslotte presenteer je de maquette aan de rest van de klas. Je legt uit waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Je klasgenoten beoordelen de kwaliteit van je maquette en de manier waarop je het hebt gepresenteerd.

Fonkelende sterren

De aarde is maar een klein stipje in het heelal. Zo klein dat haast niet te begrijpen is hoe klein. Hoe ziet dat heelal er eigenlijk uit en is het altijd al zo

geweest? Hoe weten we dat allemaal en wat kan je er eigenlijk zelf van zien met of zonder kijker, zo maar op een mooie avond op een donkere plek? Zijn wij eigenlijk wel de enige intelligente wezens in dat heelal? De mens weet lang niet alles maar wel veel.

 

We bestuderen sterrenkaarten en zoeken antwoorden. Richt je blik op de sterrenhemel.

 

Fossielen om je heen

Fossielen zijn soms makkelijk te vinden. Overal waar natuurlijk gesteente is gebruikt kunnen ook fossielen zitten. Op school, in de binnenstad of misschien wel gewoon thuis. Soms liggen ze letterlijk voor het oprapen op schelpenpaadjes en oude straatjes.

Je gaat op pad in Middelburg om fossielen in muren en gebouwen op te sporen. Hierbij kom je bijzondere gesteenten tegen. Je maakt afdrukken van je vondsten en probeert te ontdekken wat voor unieks je verzameld hebt. Ook ga je kijken naar de tijdperken waarin de fossielen ontstaan zijn. En wie weet ontdek je van alles over het leven in deze verschillende periodes.

Onderzoeken doen

Wat is er leuker dan zelf te bepalen wat je gaat leren? Dat kan in dit project! Heb je je altijd al afgevraagd waarom de lucht rood wordt als de zon onder gaat, wat er gebeurt als je water onder stroom zet, of heb je zelf een leukere vraag? Wil je buiten onderzoek doen?  Als het veilig blijft is het mogelijk! Je gaat zelf op zoek naar natuurkunde wetten met experimenten die je zelf verzint! Van je onderzoek verzamel je gegevens en zo kom je bij het antwoord van je vraag. Veel doen en veel ontdekken dus!