CSW Arts & Culture leerjaar 3

Talent Special Arts & Culture

 

 

 

 

 

 

 

In klas drie gaan we het thema Propaganda verkennen. Is dat iets van vroeger en ver weg of hebben wij er allemaal mee te maken?

In dit derde jaar ontdek je nieuwe vaardigheden door praktische opdrachten en tegelijk leer je een heleboel over (cultuur-)geschiedenis, taal en kunst. We experimenteren met grafische technieken, photoshop en dans.

Deze Special levert aan het eind van klas drie het certificaat Cultuurspecialist op.

Propaganda - woorden en daden

 

Informatie wordt belangrijker dan ooit, zeker in een tijd dat iedereen voortdurend online is op social media en websites.

Maar hoe weet je of alles wat via het worldwide web tot je komt ook betrouwbaar is? Wie is bijvoorbeeld de afzender van bepaalde informatie? En wat is zijn of haar belang om dit online te zetten? Wanneer houdt informatie op eerlijke informatie te zijn? Wanneer wordt het bijvoorbeeld propaganda of reclame?

In het eerste project van het derde leerjaar gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. We zoeken voorbeelden uit het heden en verleden, van dichtbij en ver weg. Wist je bijvoorbeeld dat poëzie en politiek dicht bij elkaar kunnen liggen?

 

De macht van beelden en woorden

 

Propaganda wordt tegenwoordig door social media verspreid. Maar hoe kon een Romeinse keizer zijn volk overtuigen van zijn macht zonder de wapens te gebruiken? Dit ga je ontdekken dankzij het project over Keizer Augustus en propaganda.

Idealen

 

Hoe verbeeld je een revolutie? Hoe promoot je een idee door middel van ‘sterke’ beelden?

In deze module leer je over propaganda door middel van kunst. Je gaat kijken wat kunstenaars eerder gedaan hebben om een idee of ideaal te promoten en wat voor beeldtaal zij gebruikten.

Tijdens deze module bedenk je zelf een ideaal dat je wilt promoten.

Je ontwikkelt een beeldtaal die past bij dat ideaal en gaat dit uitwerken door te zeefdrukken. Promotiematerialen worden posters en flyers of... T-shirts, jassen en tassen!

The American dream

 

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ontstond door de oorlog in Vietnam wereldwijd een enorme aversie tegen geweld. Veel toonaangevende kunstenaars, bands, filmmakers etc. zetten zich in om de publieke opinie in Amerika te bewerken en probeerden zo het politieke en maatschappelijke draagvlak voor deze oorlog onderuit te halen. Dat dit niet zonder gevolgen gebleven is weten we inmiddels. Wat heeft dit alles met propaganda te maken?

In deze Talent Special staan we uitgebreid stil bij de muziek, films en andere kunstuitingen uit deze periode, maar daarmee slaan we zeker ook bruggen naar het heden.

Dancing dreams

 

In acht weken tijd leef je je uit op de dansvloer in een echte dansschool. Welk verhaal kun je vertellen met een strakke choreografie? Kun je een overtuigende boodschap overbrengen? In deze module staat lichaamstaal centraal!