CSW Business & Logistics leerjaar 3

Business & Logistics

 

 

 

 

In klas drie gaan we nog dieper in op het starten van een eigen bedrijf. In groepjes van vier of vijf personen start je met het programma ‘Junior Company’ en ga je een eigen bedrijf runnen. Ten behoeve van het eigen bedrijf leer je allerlei nuttige vaardigheden, zoals boekhouden, een marketingplan opstellen en het verkopen van de producten zelf. Daarnaast leer je om aan startkapitaal te komen door middel van het uitgeven van aandelen. Kortom een druk en leuk programma waarin de ondernemerskwaliteiten optimaal worden ontwikkeld.

  • Junior Company
  • Boekhouden
  • Ondernemingsplan
  • Aandelen

Junior Company

 

In dit project ga je met andere leerlingen een eigen bedrijf oprichten. Dit betekent dat je gaat werken met echte klanten, echt geld en echte producten. Wil jij later niet voor een baas werken, maar zelf de baas zijn? Dan kom je er tijdens dit project achter wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast krijg je ook nog een eigen functie binnen je eigen onderneming toegewezen en leer je allerlei nuttige vaardigheden, zoals het vergaderen met een voorzitter en notulist, het voeren van een boekhouding en het opstellen van een ondernemingsplan.

Boekhouden

 

Bij het starten van een eigen bedrijf komt natuurlijk van alles kijken. In dit project staat vooral het financiële aspect centraal. Vind jij het leuk om met cijfers te werken? Spreken de beroepen boekhouder en accountant jou aan? Dan is dit project zeker iets voor jou. Je gaat namelijk zelf de financiële administratie bijhouden van je eigen bedrijf. Zo ga je uitrekenen welke kosten je hebt gemaakt en wat nou precies je winst is. Om dit te doen mag je gebruik maken van een boekhoudprogramma genaamd “Twinfield”. 

Ondernemings-
plan

 

Als je een eigen bedrijf wilt starten is het handig om een ondernemingsplan te schrijven. Tijdens dit project ga je dit daarom ook doen. In het ondernemingsplan ga jij laten zien welke producten je gaat verkopen, tegen welke prijs je de producten gaat verkopen en hoeveel winst je verwacht te behalen. Ook vertel je in je ondernemingsplan hoe je reclame voor je product wilt gaan maken en stel je jezelf kort voor. Met dit ondernemingsplan kan jij laten zien dat je serieus over het bedrijf hebt nagedacht.

Aandelen

 

Om je bedrijf te starten heb je natuurlijk geld nodig. Je moet namelijk je producten inkopen, verpakkingsmateriaal inkopen en reclameposters maken. Het geld dat je hiervoor nodig hebt  noemen we startkapitaal. Tijdens dit project ga je om aan startkapitaal te komen aandelen verkopen. Dit doe je bijvoorbeeld aan vrienden en familie. Je komt er tijdens dit project niet alleen achter wat aandelen zijn, maar je gaat er ook meteen mee aan de slag. Uiteraard mag je ook zelf aandelen kopen van je eigen bedrijf.