CSW Science & Technology leerjaar 3

Onderzoeksspecialist

 

 

 

 

 

 

Gericht op:

  • Technische Wetenschap
  • een doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden (onderzoeken en ontwerpen)
  • bedrijfsleven (excursies, gastsprekers)

Radioactiviteit

 

Zo’n 100 jaar geleden is ontdekt dat sommige stoffen een bijzonder soort straling uitzenden.

Deze stoffen zijn radioactief. De straling die ze uitzenden is schadelijk voor mens en dier, maar kan ook gebruikt worden om ziektes op te sporen en te verhelpen. Dat gebeurt op de radiologische afdeling van het ziekenhuis.

Je leert dat de straling afkomstig is uit de atomen van de stoffen, en hoe deze atomen zijn opgebouwd. Je leert dat er verschillende soorten straling zijn en waarom de één schadelijker is dan de andere.

Wat heeft radioactiviteit eigenlijk met kernenergie te maken? En hoe kunnen wij ons tegen deze straling beschermen?

Je leert er over in dit project.

Overleven in het ISS

 

Hoe zou het zijn om een half jaar te leven in het International Space Station (ISS)?

De astronauten aan boord van het ISS verblijven daar een half jaar en worden dan weer afgelost. Al die tijd verkeren ze in een toestand van gewichtloosheid. Ze zweven als het ware een half jaar rond in het ISS. Dat brengt natuurlijk een heleboel ongemakken met zich mee. Hoe douche je bijvoorbeeld, of wat doe je met je afval en hoe ga je naar de wc? Dit zijn allemaal vragen waar we het over gaan hebben.

Daarnaast zijn de astronauten natuurlijk gewoon aan het werk tijdens dat half jaar in het ISS. Ze doen dan veel experimenten. Jullie gaan in groepjes experimenten bedenken die de astronauten voor ons kunnen uitvoeren. Bedenk daarbij hoe de astronauten dit moeten doen terwijl ze gewichtloos zijn.

CSI op CSW

Er is een lijk gevonden op school. Verschillende docenten worden verdacht. Voor jou de opdracht om in een klein team deze ingewikkelde moordzaak op te lossen.

Forensisch onderzoek is natuurwetenschappelijk onderzoek. Zulk onderzoek kan antwoord geven op de vraag wat er zich op de plaats delict heeft afgespeeld. Forensisch onderzoek begint met een analyse van de plaats delict en materialen die zich daar bevinden.

Je zult met behulp van verschillende experimenten, zoals onderzoek van vingerafdrukken, onderzoek van vezels, onderzoek van verschillende gifstoffen enz. een politierapport maken. In dit rapport beschrijf  je wie de dader is en hoe je tot deze conclusie komt.

Je lijf en het leven

 

In dit project gaan we ons bezig houden met de twee aspecten van de biologie zoals die in de bovenbouw worden gegeven. De twee aspecten zijn de ‘Natuur’ en het ‘Menselijk lichaam’.

Eerst kijken we naar hoe levende organismen worden ingedeeld en zoomen dan in op het dierenrijk. Van daaruit worden vaardigheden als waarnemen en vastleggen van die waarnemingen behandeld bij verschillende practica.

In het tweede deel van deze Talent Special, het menselijk lichaam, wordt eerst uitgelegd wat we verstaan onder gezond en ziek zijn. We kijken hoe de gezondheidszorg in onze westerse wereld werkt, maar ook in andere culturen. Daarna gaan we aan de hand van een casus aan de slag om de doodsoorzaak van Cees te achter halen. Hiervoor moeten we verschillende metingen verrichten en die vergelijken met elkaar.

 

Ontplof-

technieken

 

Onderzoek doen aan explosies en explosieven op de middelbare school? Het mag en het kan! Ken je het Ontploflaboratorium in Rijswijk al? Je gaat er de benodigde onderzoeksvaardigheden leren. De ontwerpvaardigheden leer je van Alfred Nobel – de koning van dynamiet!?- om vervolgens diverse typen raketten te ontwerpen en te testen. De ene opdracht in groepsverband, de andere in duo’s. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Dit project is in samenwerking met de brandweer ontwikkeld.

Eureka!Cup

 

Hoe leg je leidingen op de juiste manier aan? Wat is de beste manier om een brug te bouwen zodat iedereen er veilig overheen kan? Hoe leg je eigenlijk een goede dijk aan voor zowel mens als natuur? En hoe werkt een sluis? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens het nieuwe seizoen van de Eureka!Cup. Zes toonaangevende bedrijven uit deze sector zullen je uitdagen om mee te denken over hun technische uitdagingen. Help jij deze bedrijven om de volgende innovatieve stap te zetten binnen hun eigen vakgebied?

Een reis rond de wereld

 

Heerlijk een wereldreis maken, maar voor een wereldreis moet je wel van te voren veel plannen. Heb je er wel eens bij nagedacht dat een wereldreis veel brandstof kost en ook veel milieuschade veroorzaakt door de uitstoot van CO2 gas?

Heb je een idee hoeveel bomen je moet planten en laten groeien om deze CO2 uitstoot te compenseren? Je gaat bij deze opdracht een originele route voor jouw wereldreis plannen. Je moet gebruik gaan maken van verschillende vervoermiddelen.

Je moet gaan berekenen hoeveel  brandstof het kost, hoeveel CO2 uitstoot er ontstaat en hoeveel bomen je moet laten groeien om deze CO2 uitstoot te compenseren. Natuurlijk moet je ook een beschrijving  geven van de bijzonderheden en activiteiten van de steden die je gaat bezoeken. Een goede reis  toegewenst.

De wereld van Arduino

 

Lego is leuk om mee te bouwen maar wat gebeurt er als je het slim maakt met een computer? Je kunt een robot bouwen die zelf zijn weg gaat vinden in het klaslokaal. Maar wil je nog meer uitdaging?  Dan is de wereld van de Arduino echt iets voor jou. Hiermee bouw je zelf klokken, robotarmen, lichten die aangaan als het donker wordt - eigenlijk is geen idee te dol!

Voor wie graag zelf dingen uitzoekt, wie van uitdagingen houdt en niet bang is van computers!